Tijdens de opleiding voor Haptotherapie hoorde ik vaker mensen praten over familieopstellingen en over hoe speciaal en bijzonder dit is. Vanuit nieuwsgierigheid ben ik eens mee gaan doen als representant tijdens een opstelling. Dit was inderdaad heel erg bijzonder.

“Waarom hebben we zoiets nooit tijdens de opleiding gehad”?…..is een vraag die vaak door mijn hoofd spookte. Vanuit de Haptotherapie kun je hier ook heel veel mee. Vooral omdat je tijdens de sessies ook teruggaat naar daar waar iemand vandaan komt en kijkend wat hij/zij heeft meegekregen vanuit thuis; welke patronen er speelden; welk thema er was; hoe de opvoeding was…… enz.

Omdat ik de begeleider van de familieopstellingen kende, heb ik haar eens benaderd met de vraag of ik dit niet kon leren bij haar. Niet om ook Systemisch werker aan mijn naam te kunnen koppelen, maar om ook vanuit een andere dimensie tijdens de sessies aan de slag te kunnen gaan. Ik heb bij haar een in een klein groepje een module gevolgd. Dit voelde voor mij als een hele mooie aanvulling en zeker toe te passen tijdens de sessies om het vervolgens weer terug te koppelen/vertalen naar de Haptonomie. Het Systemisch werk en de Haptotherapie hebben zoveel raakvlakken. Daar waar het in het Systemisch werk gaat over de plek die je inneemt, gaat het in de Haptonomie over het gevoel, maar ook over een plek innemen, hoe je dit doet en hoe je in relatie bent.

Op mijn site heb ik het de naam Systemisch coachen genoemd. 

Opstellingen maken je bewust waar jij of jouw kind wellicht onbewust aan vastzit of in verstrikt bent. Je gaat bewustzijn ontwikkelen op datgene wat er echt aan de hand is en op dat wat je geluk of dat van je kind in de weg staat. In ons leven lopen we aan tegen ons eigen gedrag en emoties. We doen dingen die we eigenlijk helemaal niet zouden willen doen…Of we doen bepaalde dingen niet terwijl we die juist wel zouden willen doen. Dit soort gedrag is meestal verbonden met een soms bewuste maar vaker onbewuste loyaliteit van het systeem evt. je familie. Bij opstellingen worden persoonlijke problemen juist in verband gebracht met de werkelijke oorzaak: de familie, het systeem van herkomst. De klachten kunnen heel divers zijn: van sociale/emotionele/geestelijk tot lichamelijke aard. Er zijn steeds dezelfde onderliggende dynamieken actief in een systeem waar zich problemen voordoen. Door opstellingen kom je naar de kern van het probleem. Het onzichtbare wordt zichtbaar. De inzichten die ermee verkregen kunnen worden zin diepgaand en treffend. Je krijgt inzicht waar gedrag en emoties vandaan komen. Je krijgt antwoord op diepgaande vragen die spelen bij mensen, relaties, gezinnen, kinderen en ook binnen teams en organisaties…………………………………..